Kedves LMP-sek!
1. Első kérdésem a legkevésbé sem aktuális, de nyakas székelyek vagy liberális jogtudósok kedvéért mindig érdemes érinteni a témát, remélhetőleg mindannyiunk okulására. Olvasom (
itt), hogy 2007-es adatok szerint Moldova kb 2.8 milliónyi román nemzetiségű lakosából már 800 ezren kettős állampolgárok, s további 1.5 millió moldáv lakos román állampolgársági kérelme elbírálásra vár. A 2003-ban módosított 21/1991-es törvény szerint (román állampolgárság törvénye) az a NEM romániai lakos, aki ismeri a román nyelvet és akinek egyik nagyszülője (vagy szulője) román állampolgár volt, saját maga és gyermekei számára kérvényezheti a román állampolgárságot. Mindettől függetlenül is kérdezném Schiffer Andrást, így 4 év távlatából, van-e olyan passzusa a 2004-es népszavazással kapcsolatos állásfoglalásának (megtekinthető
itt), amit ma már átfogalmazna, újraírna? Nem tudom jól emlékszem-e, tényleg csak a népszavazás UTÁN szólalt meg? Mi lesz az LMP álláspontja, ha a távoli jövőben esetleg újra előkerülne az ügy?
2. Az LMP közleményeit általában élvezet olvasni, józan, politikai taktikázástól mentes megnyilvánulások ezek, valósággal felüdítik az embert. A legutóbbi két LMP közlemény (GYF lemondásáról, lasd: lehetmas.hu/hirek/199 és lehetmas.hu/hirek/204) azonban nem tett maradéktalanul boldoggá:
a) valóban szükség van olyan üres szólamokra mint a "Gyurcsány után menjenek a többiek is", vagy "elitváltás kell!" ? (az elit leváltása forradalomkor szokás, bár akkor is szerencse kell hozzá). Önök szerint mi a különbség a Puzsér Róbert féle homogén elit-kép (mely elvitatja a polgároktól azt a lehetőséget, hogy a "legkisebb rosszat" válasszák, tehát antidemokratikus) és a között az elit-kép között amivel szemben az LMP meghatározza magát - és amit később belülről meg akar majd változtatni?
b) Magyarország arról beszél, hogy jelenleg a 2006-os megszorításokat megközelítő AZONNALI költségvetési megtakarításra van szükség, pusztán az egyensúly fenntartása érdekében. A laikus internetező pár perc alatt ilyen számokat talál: GYF (feb16): idén 220 milliárd Ft, 2010-ben 550, 2011-ben 650 Mrd Ft. 4cast: 3-500 Mrd Ft azonnali megtakarítás. Az ember tehát meglepődik, mert a "Gyurcsány szerint nem lehet más a politika – az LMP szerint van alternatíva!" című nyilatkozatuk a következő bolddal szedett mondatba torkollik: "az LMP zöld gazdaságélénkítő javaslatcsomagja egyszerre képes orvosolni a rövid távú gondokat és lefektetni a fenntartható fejlődés alapjait". EGZSYERRE? RÖVID TÁVÚ? A 3 év alatt 250 Mrd Ft-os élénkülést produkáló ÖNFINANSZÍROZÓ programból helyszűke miatt csupán egy dolgot idéznék - s ebből kiviláglik a kérdésem is: "A költségvetési javaslatok nettó egyenlege: 0 Mrd Ft" (3. Tábla: A csomag éves költségvetési vonzata)
3. Talán nem én vagyok az egyetlen aki hiányolja az LMP soraiból Lányi Andrást (nem tudom szavazati jog híján ildomos-e ilyeneket mondani). Úgy látszik nem szándékoznak egymásra találni. El tudnak árulni bármit is a VALÓDI okokról?
Bocsánat a terjedelemért. Köszönöm a válaszokat.