HIRDETÉS

Gyergyószék

Tiéd a város, magadnak rombolod.

Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:18

Üdv mindenkinek, ide minden ami Gyergyószékhez kapcsolódhat.

Pár link:

http://gyergyoi.co.cc/

http://www.ota-sz_hegy.mlap.hu/ -------- Önkéntes Tűzoltók Szárhegy
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:19

wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:19

wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:20

wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:20

wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: Ambrus A. Árpád » 2009.08.07. 09:35

Gyergyó Területi RMDSZ Elnöke részére
Gyergyószéki MPP Elnöke részére


Tisztelt Elnök Urak!


Szeptember 5-re, mind az RMDSZ, mind pedig a Székely Nemzeti Tanács Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést hirdetett Székelyudvarhelyre, és a Magyar Polgári Párt is támogatta a kezdeményezést. Úgy gondolom, hogy a székelyföldi magyar politikai szervezetek együtt a székely közképviseleti testülettel képesek lesznek megszervezni egy ilyen - a székelység szempontjából - páratlan jelentőséggel bíró fórumot.

Nyakunkon Románia közigazgatási átszervezése és elengedhetetlen, hogy Székelyföld és a székely nép egységesen és határozottan lépjen fel a történelmileg, földrajzilag, kulturálisan és gazdaságilag szervesen összefüggő közigazgatási régió újbóli létrehozásáért, illetve az autonóm státus kivívásáért.
Kötelez erre mindannyiunkat a 2007-ben Székelyföldön, illetve Gyergyószéken nagy sikerrel lebonyolított akaratnyilvánító népszavazás.

Ezen érdekek kinyilvánítására és a célok megfogalmazására nagyszerű lehetőség lenne a Székelyudvarhelyen megszervezendő Székely Önkormányzati Nagygyűlés, amelyet a Székely Nemzeti Tanáccsal együtt az RMDSZ és az MPP kellene közösen megszervezzen.

Abban kérem az Önök segítségét, hogy hassanak oda, hogy az RMDSZ és az MPP színeiben megválasztott gyergyószéki helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek vegyenek részt és vállaljanak aktív szerepet a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlésen. A Gyergyószéki Székely Tanács megpróbálja mozgósítani a független és minden más magyar önkormányzati képviselőt!

Gyergyószéken a 2008-as helyhatósági választások eredményeként a helyi közösségek 212 helyi önkormányzati képviselőt (81-en RMDSZ, 45-en MPP színekben, 2-en pedig magyar függetlenként jutottak mandátumhoz) és 16 polgármestert (ebből 6-an RMDSZ, 2-en pedig MPP színekben szereztek mandátumot).

A népünkért való elkötelezettség és tenniakarás összeköt bennünket. Éppen ezért merem remélni, hogy felhívásom megértő szándékra talál és közös erővel mozgósítani tudjuk önkormányzati képviselőinket, illetve eltudjuk érni nemzeti és autonómia törekvéseinket!

Tisztelettel,

Ambrus Albert-Árpád,
Gyergyószék Székely Tanácsának soros elnöke

Gyergyószék, 2009. augusztus 4.
Ambrus A. Árpád
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.01.14. 17:35

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: Ambrus A. Árpád » 2009.08.13. 10:05

HARGITA MEGYE TANÁCSÁNAK SAJTÓKÖZLEMÉNYE A NEAMT MEGYEIKKEL HATÁRVITA KAPCSÁN
2009. augusztus 11. kedd, 21:37

Hargita Megye Tanácsa megdöbbenéssel értesült arról, hogy a szomszédos Neamț megye tanácsa Hargita megyei területen állította fel a két megye határát jelző táblát. Ezzel a partizánakcióval a szomszéd megye vezetői ezzel nemcsak a két megye, de a jószomszédi barátság és együttműködés határát is átlépték. Mint ismeretes, a két megye nem ért egyet a határ pontos helyét illetően. A kérdés megoldására a megyei elnökök által alig egy hete Gyergyószentmiklóson kötött egyezség szerint a 2005-ben felállított bizottság folytatja munkáját. A Neamț megyei vezetésnek a megyei elnöki találkozón megkötött egyezségekkel teljesen ellentétes lépése nagyon súlyosan megterheli a két megye közötti kapcsolatokat. Egyben azt a kérdést is felveti, hogy lehetséges-e a két megye közötti együttműködés bármilyen téren, ha a felek egyike nem tartja be a szavát.
Felszólítjuk Neamț Megye Tanácsát, hogy a táblát azonnali hatállyal távolítsák el! Ellenkező esetben Hargita Megye Tanácsa minden jogi eszközt be fog vetni a jogellenes állapot megszüntetése érdekében.

Egyben felszólítjuk az illetékes útügyi hatóságokat, hogy vizsgálják meg a felállított objektum építési engedélyeit, és ha azok nincsenek rendben, azonnali hatállyal intézkedjenek a bontásáról.

Értesítettük Hargita megye prefektusát, aki felszólítást küldött a tábla lebontására.

Ugyanakkor sérelmezzük, hogy Gyergyószentmiklós polgármesteri hivatala nem törődik a kérdéssel, és nem tesz semmit az ügy érdekében. Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester a legutóbbi gyilkostói találkozóra sem jött el, ami azt jelzi, hogy közömbös a probléma iránt.

Neamți szomszédaink figyelmébe ajánljuk a közismert tényt, hogy a két térség határa emberemlékezet óta ugyanott, a Békás-szoros túloldalán húzódik. Kérdezzék meg a nagyszüleiket, ők egészen biztosan meg tudják mutatni a határt mind a két megye között, mind a jóhiszemű európai együttműködés és a tárgyalópartner átverésére irányuló balkáni ügyeskedés között is.
Agresszió Székelyföld ellen! – Gyergyószék Székely Tanácsának közleménye
[ 2009. augusztus 12., 12:56 ]

Gyergyószék Székely Tanácsa megdöbbenéssel értesült a széket, illetve Gyergyószentmiklóst ért újabb agresszióról.

A két világháború között még érvényben volt a két régió közötti történelmi határ. 1950 után a kommunista hatalom az egyes közigazgatási átszervezések során, egyre nyugatabbra, a Békási szoros felé tolta a határt. Az a tény, hogy Neamt megye vezetői Gyergyószék területére állíttattak táblát, meghamisítva és túllépve még a kommunista hatalom által az 1968-as megyésítéskor önkényesen meghúzott határt is, azt bizonyítja, hogy a román hatalom továbbra sem mond le a székelyek elnyomásáról. Ráadásul e célból képes törvénytelen eszközöket is bevetni, fittyet hányva jogra és demokráciára.

Egy jogállamban nincs helye a törvénytelen területfoglalásnak, egy nép, egy nemzeti közösség a többségi nemzet általi elnyomásának!

Gyergyószék Székely Tanácsa a leghatározottabban elítéli ezt a jogfosztó cselekedetet, s felkéri Gyergyószentmiklós, valamint Hargita megye illetékeseit, hogy félre téve a politikai nézetkülönbségeket, együttes erővel lépjenek fel az agresszió ellen, védjék meg legalább azt a határt, amit a jelenleg érvényes törvény garantál.

Gyergyószék Székely Tanácsa nevében,
Ambrus A. Árpád soros elnök
Ambrus A. Árpád
 
Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2009.01.14. 17:35

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: aetranger » 2009.09.01. 11:49

Atyámfiai, ha jól emlékszem - nem biztos - ebben az évben az Erdély Mán - talán - olvastam egy gyergyószéki (?) asszonyról, aki valamiféle csudakenőcsöt csinál, amit két apácától tanólt. Ha netalán valaki tudja pontosan eme írás lelőhelyét, megkérem tegye fel ide ( az Erdélymán nem találom), és ha valaki tudja az asszony pontos nevét, címét akkor szépen kérem tudassa azt is.

Előre is köszönettel!
aetranger
 
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2009.07.29. 14:34

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: ata » 2009.09.02. 08:12

Ezt a cikket keresed?
Ma is hat a csomafalvi gyógyír

Apácazsír, apácaír vagy csak egyszerűen az ír – így beszélnek arról a csomafalvi kenőcsről, mely csodával határos módon gyógyítja a sebeket, égett, fagyott bőrfelületeket, de még az aranyeret is. A Borsos-nővérek, akik apácaként élték le életüket, két asszonyra hagyták az ír titkos receptjét, s bár a megbízottak különbözőképp keverik a csodaszert, mindketten állítják, sok patikai tablettánál hatásosabb. A fityulás nővérek csodakenőcsét ma már nemcsak a csomafalviak ismerik, határokon túl jutott a hír és az ír.

Borsoséknál közel száz esztendeje egymás után hét gyerek született. Négy lány, három fiú. A vallásos családban felcseperedő leányzók eldöntötték, Krisztus menyasszonyai lesznek, apácának állnak. A Vince-rendbe, Nagyváradra került Felicitász, Kandida, Brigitta nővér, és a legkisebb, Rozália is követte volna őket, ha édesanyjuk nem betegszik meg, így ő itthon maradt, hogy ápolja. Színdarabokat tanított be a csomafalviaknak, műsorokat szervezett, s bár szép leány volt, sosem ment férjhez. 1948 után, mikor nővérei hazakerültek, négyesben éldegéltek, házat építve, s ahol lehetett, az embereket segítve. Ők voltak a csomafalviak istápolói; nemcsak a konyhaművészeteket fortélyait ismerték, rengeteget kézimunkáztak, ők adták be az injekciót a betegeknek, s főzték pontosan 30 percig a fecskendőket utána, s ők keverték a gyógyírt is, melynek receptjét a zárdából hozták magukkal.

Annyira támaszkodhattak rájuk a csomafalviak, hogy egyszer, amikor a négy nővér Remetére ment a borvízfürdőbe, egy ismerős atyafi megkérdezte: hogy merték a falut magára hagyni?

Igazi segítő nővérek voltak mind a négyen, s hogy miért nem a családalapítás mellett döntöttek, annak titkát a sírba vitték. Kétalbumnyi fénykép között pár soros, gyöngybetűs gondolat maradt hátra, mely kevés a rejtély megfejtéséhez: „Ész nélkül szeretni esztelenség, szív nélkül szeretni képtelenség." Porzsolt Erzsébet, unokahúguk őrzi emléküket, s az ő birtokában van a recept is, melynek összetevőit sorolja, de a készítési módot nem részletezi. A nővérek, bár kérték patikusok, nem adták ki a receptet, valószínű azért, hogy a gyógyszerkészítésből senki ne nyerészkedjen. A képzőművész Erzsébet és Buzás Manci kaphatta csak meg, ők készítik ma is, s adják előállítási áron.

Főzőolaj, tizenhat féle gyógynövény, írós vaj, vörös- és fehérhagyma, pulykatojás nagyságú folyó szurok és ugyanannyi kemény fenyőszurok, méhviasz, valódi méz, paraffin, fűszerek s jó néhány gyógyszer, antibiotikum – mindez elmaradhatatlan az írkészítéskor.

– Keresztanyám, Róza néni kért meg, ha meghal, főzzem én tovább a kenőcsöt. Rendszeresen készítem, mert kérik. Betartom a receptet szóról szóra, s ha valamilyen összetevő hiánycikk, amíg nem kapok utánpótlást, hozzá sem fogok. Dicséri mindenki, műtét előtti aranyeret is gyógyított ez már, de én sehová sem utazom úgy, hogy gyógyír ne legyen nálam – mondja Porzsolt Erzsébet, s minduntalan megemlíti: csak az előállítási árat akarja ő visszakapni a vásárlóktól, nem akar hasznot húzni. Hálával is tartozik a négy nővérnek, nemcsak a receptért, hanem azért is, hogy segítették, összes testvérével együtt főiskolát járhattak, pedig a család nem volt tehetős akkoriban.

A csomafalvi Buzás Mancika a másik titoktudó: sokat tüsténkedett a nővérek mellett, segédkezett, nagyokat beszélgettek, megkedvelték, hát elmondták neki is az ír receptjét. „Mancika, ezt meg kell őrizni, tovább kell adni, de nagyon kényes dolog, vigyázni kell rá" – így bízták Buzásnéra a titkot, de amíg éltek, ő csak saját szükségletre gyárthatott.

– Amikor az utolsó nővér, Róza néni is meghalt, akkor kezdtem másoknak is adni kenőcsöt. Igaz, eltértem a recepttől. Ők a zárdában ezzel gyógyítottak, rengeteg gyógyszert, antibiotikumot kevertek a növényekhez. Én a gyógyszert kihagytam, huszonnégyféle gyógynövényt használok, alapnak köpült vajat, mindenfélét, amit a szorgos méhecskék gyűjtögetnek…, s a többit nem mondom el.

Svédországba, Magyarországra, de még Irakba is vittek a tégelyes csodaszerből. Gyógyhatásáról nem kell sokat faggatni a kenőcskészítőt:

– Elmondjam, mire jó? Olyan ember is van, aki megette, s a fekélyét meggyógyította. De visszajár az az ember is, akinek a reumás dolgait a kenőcs meggyógyította. Aztán sebekre príma…, olyan sebeket gyógyítottam meg, amikről az orvos lemondott. Magyarországon, Szeged mellett egy öntödében az öntvény kifröccsent egy fiatalember lábára. Négyszer műtötték, de a bőrt mindig ledobta, nem gyógyult. Innen elvittek egy tégely kenőcsöt, s három hónappal később kaptam egy üzenetet a kezelőorvosától, a professzortól, hogy miből volt az a „keszmeteg", áruljam el. Aztán én visszaüzentem, hogy ott van a laboratóriumuk, s szedjék elemeire a „keszmeteget".

Dobozokban, a padláson már száradnak a hozzávalók, Manci néni meséli, hogy amikor takarásból-kaszálásból jön haza a mezőről, úgy néz ki, mint egy karácsonyfa; még a zsebéből is gyógynövény fityeg ki, mert kellenek az összetevők, hogy gyógyír készülhessen. Ha meghal, lánya folytatja tovább az írkeverést, ezt már megegyezték. Addig viszont tilos a receptet külön felhasználni.

Nem akar ebből nagy haszonra szert tenni, akárcsak Porzsolt Erzsébet, de az emberek hasznára akar lenni, mint egykor a Borsos-nővérek.

http://www.hhrf.org/hargitanepe/2009/ju ... .htm#E15E6
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: aetranger » 2009.09.02. 10:02

Ezt!
Köszönöm!
aetranger
 
Hozzászólások: 69
Csatlakozott: 2009.07.29. 14:34

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.09.08. 08:52

Üdv mindenkinek, nemrég láttam a kronika.ro hírportálon a "leendő" tervezett Székely autonómia térképét. Sepsiszentgyörgyön nyomták ki , rovás írással llátva. Nétegettem nézegettem, valami azért megütötte a szememet ,melyből úgy kiesett a reggeli csipa , mint majom a fáról. Bár Maros és Hargita megyéhez tartozik a kelmen havasok fő része, valamint a Maros völgye a Görgény vonuzlattal ,mégis kimaradt az autónómiai területből. Bár lehet ,hogy a Görgény (Hodáki) , vagy Maros völgyi , Kelemen részeket románok lakják többségében, azért történelmileg még a mienk , vagy már már?
Nem lenne rosz ha hozzáértő valaki megtalálja ezen térképet amiről beszélek ,beollózná ide , remélem jól láttam , de bizony az új tervezett autónimia területi részéből kimaradt a Maros völgye , Görgény havasa, kelemen vonulat .
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: segito » 2009.09.09. 22:11

Szabad világ

"Wisdom we know is the knowledge of good and evil- not the strength to choose between the two."
--John Cheever --
segito
 
Hozzászólások: 311
Csatlakozott: 2008.12.23. 23:43
Tartózkodási hely: attól függ

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.10.12. 12:29

Üdv kössz a beollózást.
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: fulop janos » 2009.11.12. 13:50

Az RFV csalás – kipukkan a szappanbuborék

At RFV egy hazugság melyből csak azon kevés személynek lesz előnye kik tudatában vannak, hogy a részvények értékét nem támasztja alá pénzügyi helyzet, vagyis nem más mint egy híresztelésekkel felfújt lufi. Ebben az évben kimondottan gyorsan növekedett a részvények értéke, de kipukkan a szappanbuborék, ha napvilágot lát az igazság: nézzétek csak mi történik a fejéri szerződéssel, vagy a határon túl, Romániában.

Nagy dobra verték, hogy az erdélyi terjeszkedés a részvények értékének növekedését célozza, viszont mostanig elértek két dolgot: panaszt tettek ellenük a rendőrségen, és korrupció gyanúja végett felhívták magukra a román hatóságok figyelmét. Hogyan sikerült ez nekik? Egyszerű: Székelyföldön, mégpedig Gyergyószentmiklóson, rá sem hederítve a júniustól fűtés és melegvíz nélkül maradt lakósságra, tisztességtelen játékba keveredtek és kenőpénzt osztogatnak, hogy csődbe vigyék a hőközpontokat üzemeltető céget. Makra József és az RFV vezetősége nagyon jól ismeri a helyzetet. Ha tényleg érdekel, hol van a kutya elásva, Szőcs Tivadarnál, a gyergyószentmiklósi közművek igazgatójánál érdeklődjetek, ő el tudja mondani mi történik. Akiknek volt már szerencséjük az RFV-vel együttműködni ismerik a munkamódszereiket: alaptalan ígéretek, kenőpénz és zsarolás mert a cég vezetősége kimondottan haszonleső. Biztosak lehettek abban, hogy nem fogják elodázni a részvények eladását, aztán minden összeomlik és utánuk a vízözön: kijátsztott, becsapott részvényesek, helyi közösségek, melyeket negatívan érint a szerződések be nem tartása, vagy az államkasszából származó forintok milliója – amit szintén tőlünk hajtanak be. Talán itt az ideje, hogy a mi kormányunk is ellenőrizze, hogyan jutott az RFV szerződésekhez és milyen módon teljesítette azok feltételeit.
fulop janos
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2009.11.12. 13:31

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: ata » 2009.12.01. 12:08

Pecsételjen a 3. kockába!
Traian Basescu, Mircea Geoana és az Autonómia közül ön melyiket választaná?

Az elnökválasztás második fordulója olyan döntési helyzet elé állította Székelyföld lakóit, amely megosztja a székelységet, de továbbra sem kínál választ a többször, több módon is megfogalmazott közösségi igényre: legyen e régiónak olyan autonómiája, mely őt történelmi örökségéből adódóan megilleti, és az európai demokráciák sikeres gyakorlatát intézményesíti.

Ebben a helyzetben is élni kívánunk állampolgári jogainkkal, a demokrácia nyújtotta választási lehetőséggel, de nem fogadjuk el, hogy a jelöltek közötti választás – most, a rendszerváltás huszadik évfordulóján, az államszerkezet reformjának hangzatos meghirdetésekor – ismét nem nyújt alkalmat Székelyföld státusának nyílt megvitatására.

Ezért felkérünk minden székelyföldi szavazót, december 6-án éljen alkotmányos szavazati jogával, de a szavazócédulán ne a két elnökjelölt valamelyikére üsse pecsétjét, hanem jelölje meg harmadik alternatívaként a mi választásunkat, az AUTONÓMIÁT !

Írjuk jelöltünkként az AUTONÓMIÁ-t is a szavazócédulára, és erre tegyük a szavazatunkat jelentő pecsétet !

Aláírók:

Csetri Elek,
történész, akadémikus, Kolozsvár

Egyed Ákos,
történész, akadémikus, Kolozsvár

Ferenczes István,
költő, Csíkszereda

Csinta Samu,
újságíró, Sepsiszentgyörgy

Kovács Szilamér,
geológus, Sepsiszentgyörgy

Bakk Miklós,
politológus, Kolozsvár, Lugos, Kézdivásárhely

Gazda József,
író, tanár, Kovászna

Izsák Balázs,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Marosvásárhely

A felhívásról bővebben és a csatlakozottak listája: http://autonomia.kerekasztal.ro/

Kép
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: ata » 2010.01.29. 20:14

Ferencz Réka nyerte az ifjúsági biatlon világbajnokság 12,5 kilométeres egyéni versenyét. Ez a siker példátlan a sportág hazai történetében. Ennél jobb előjelet nehéz elképzelni az első olimpiájára készülő gyergyótekerőpataki sílövőnő számára.
A svédországi Torsbyban zajlik a sílövők ifjúsági világbajnoksága – csütörtökön, január 28-án a női 12,5 kilométeres egyéni versenyt rendezték. Ez a verseny emlékezetes marad a hazai sílövészet számára: a 21 éves gyergyótekerőpataki sílövőnő, Ferencz Réka történelmet írt. Első romániai sportolóként felállhatott az ifjúsági vébé dobogójának legmagasabb fokára – Réka a 12,5 kilométert 42:05.1-es időeredménnyel, hibátlan lövészettel teljesítette.
Ferencz Réka nevelőedzője, a gyergyószentmiklósi sportiskola tanára, Gyulai Béla méltán lehet büszke tanítványa teljesítményére. A Székelyhon.ro megkeresésére válaszolva elmondta, a vébén ez volt az első versenyszám Réka számára. Emellett még két próbában indul, és remélhetőleg újabb érmeket is nyer majd.
Ferencz Réka a csütörtöki versenyen 14 olyan vetélytársát is legyőzte, akikkel Vancouverben, az olimpián is meg kell majd küzdenie. Jobb ómen aligha kell!
Kép

http://www.szekelyhon.ro/sport/teli-spo ... ilagbajnok
ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyószék

HozzászólásSzerző: wolfline » 2010.07.05. 10:16

Üdv kísérjétek figyelemmel Gyergyószék történéseit itt:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/gyergyo
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54


Vissza: L O K Á L P A T R I Ó T Á K

Not able to open ./cache/data_global.php