HIRDETÉS

Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

Tiéd a város, magadnak rombolod.

Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.02.28. 17:57

Üdvözlet mindenkinek. Mint a korábbi dispután ,folytassuk innen újra a "Gyergyószéki természetvédelmet" .
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: ata » 2009.03.06. 16:43

ata
 
Hozzászólások: 72
Csatlakozott: 2008.12.25. 21:43
Tartózkodási hely: Csíkszereda

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.03.14. 14:01

Üdv Ata ! Köszönöm a belinkelést.

Pár szóban akkor ismét a Gyergyóújfalvi községterület szeméthelyzetéről. Úgy látszik a választások új szelet hoztak, hiszen a polgármester és hivatala intézkedett a szeméthelyzettel kapcsolatban pozitív irányba. Egyrész tilos lett az Újfalú-Vasláb közti "országos" remorka úton a hosszúkeresztfánál lévő egykori szemét telep használata . A telepet bedózerolták és tiltó táblával látták el. Továbbá a falvak Kilyén Újfalú, Tekerő mezőre kivezető útjain is szemetelésre tiltó figyelmezetető táblák lettek elhelyezve, bizzont abban hogy a helyi lakosság ezt figyelembe is veszi, és háztartási hulladékát nem a mezőmenti részekre hordja ki.
Véleményem szerint még aggasztó a helyzet a Vaslábba bevezető Szenéte-i úton ,ahol a bányavasút melletti bozótos útmenti részekbe több helyen lerakott hulladékkupacok bűzölögnek. Régen megoldották azzal ,hogy felgyújtották, de mára ez tilos .

Mindenesetre pozitív fejlődés tapasztalható. Sajnos még a patakok helyzete továbbra is súlyos. A háztartási műanyag hulladék , bidonok, flakonok.... továbbra is a patakok megszokott látképei, nem beszélve a bevezetett szenyvízről ,illetve istálótrágyaléről.
Régen mosásra alkalmas Visszafolyó mára már Tekerő, Kilyén és Újfalú szenyvízlevezetője lett. Bár olvashatunk róla ,hogy a patak eredő helyének területének tisztitását elvégzik, de a falvak közt nem.
Kilyénfalván a főágból levezetett ágak ,melyek egykoron állatok itatására és mosásra szolgált lassan teljesen benövi a természet , annak nem tisztán tartása azt eredményezi, hogy nagyobb vízmennyiség esetén a kitisztitatlan mederből kilép a patak az utcákra ,ahol sáros pocsolyákat ,vagy hidegebb időben lefagyott részeket eredményez.

A Szenéte patakon feltett idéiglenes hálónkon például üres műanyag flakonból egy hónap alatt ötven darabot halásztunk le. Máramelyik megakadt.

Megoldható lenne , ha létezne olyan helyi környzetvédelmi program, amely lehetővé tenné a műanyag flakonok beváltását , és annak értékében a levásárlást adott boltban ,pld. Gyergyószentmiklós CBA ..... .Nyugaton léteznek műanyag flakont visszaváltó automaták, persze ettől távol állunk ,de .......................


Újabb jó hír , hogy a Gyergyószentmiklósi önkormányzat az elkövetkezőkben a légvezetékek helyett a földbe telepíti a vezetékeket. Sajnos elég ronda látványt nyújtott ,hogy a póznákon lassan egy egész hálót alkotó vezeték fút végig a légtérben. Például elég ha a Tarisznyás M. múzeum felől a tér , katolikus templom felé piilantunk. Viccesen modhatnónk, hogy lassan a madár se tud leszállni a sok vezeték hálózad szövevényében. Vagy inkább dilemmával küzd ,hogy a sok vezeték közül melyikre szálljon. Na mindegy talán az eddigi kábelek is egyszer a földbe kerülnek.

Szívesen tennék fel képeket is ,de szakmai "analfabétizmuson "révén foigalmam sincs ez hogy működik.

Üdv.
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.06.18. 17:25

wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.08.29. 09:05

http://gyergyoujfalu.ro/index_kp.php?hirek.php

http://gyergyoinokert.wordpress.com/200 ... #comment-9Üdvözlettel.
Nagyszerű a kezdeményezés ,mely például szolgálhat mindenki előtt. Fontos tudni , hogy micsoda érték a víz, melyben Gyergyó medence bővelkedik. Emelett meg is kell azt őrizni , védenünk és vigyáznunk kell rá.
Ez a program, akció ezt szólgálja , mindenenű elismerés és tisztelet a szervezőknek.
Sajnos még mindig létező probléma egyes falvak lakosai körében, hogy a fürdőszobai használt szennyvízet a Visszafolyóba engedik be . Lehet tapasztalni ,hogy jópár helyen a patakba beágazó "magán" műanyag csőveken keresztül hogy ömlik be a mosószeres és más használt szennyvíz. Erre is jó lenne kitalálni valamit ,mert emlékezzünk csak vissza ,mikor a hetvenes nyolvanas években még gyermekeink gondtalanul fürödhettek a Visszafolyóban, ahol halak és még vidra is élt. Mára már szennycsatorna ,mely egyes otthonok háztartási szennyvízét visszi tovább a Marosba.

Tisztelettel.
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: segito » 2009.08.30. 04:28

addig mig az infrastruktura nem fejlodik ki szenykutakat kell asni - lehet, hogy ez sem egy elfogadhato megoldas, mert ha nem megfelelo helyen van a szenykut akkor az az elo kutba tud fakadni.

szerintem, mig nincs egy kozpontositott szenycsatorna, ddig nem volna szabad megengedni a vezetekes vizet.
Szabad világ

"Wisdom we know is the knowledge of good and evil- not the strength to choose between the two."
--John Cheever --
segito
 
Hozzászólások: 311
Csatlakozott: 2008.12.23. 23:43
Tartózkodási hely: attól függ

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.09.08. 08:32

Üdv . Valóban megoldás lehet a szenykút. Egyelőre. De figyelni kell a megfelelő kiépítésére. Ha szigetelt a kút nem engedheti be a földréteg vízeibe , talajvízbe a szenyt. telités után szippantani kell, persze ez költség , de fizetni kell majd a csatorna használatért is ,ha egyszer végre elkészül a teljes szakasz.
Sajnos félő ,hogy a vízdíjhoz hozzárendelt csatornadíj egyes polgároknál anyagi problémát okozhat , így nem számolják fel a Visszafolyóba bevezetett szenycsőveket . Egyébként a községháza illetékesei tesznek valamit az érdekében ,hogy az illegális patakba vezetett szenycsővek megszűnjenek?????

De itt egy jó hír : (na végre elértük, annyi email, és felhívás után !!!, ebből látszik van eredménye az évtizedes , egyfolytába történő figyelemfelhívásnak, hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi Újfalvi polgármesteri vezetés tette eddig a legtöbbet a környezetünk, életterünk védelmébe , a környezetszennyezés ellen, ezuton is köszönet érte és csak így tovább, hátha a következőkben elkészül a csatornahálózat és rákényszerítik a polgárokat arra , hogy ne a Visszafolyóba engedjék a háztartási szenyvízet , talán egyszer a halak és a rákok is , no meg a vidra is visszatérhet a patak elővilágába)

""""""""""""""""""

Betemetik a hulladékot
Felszámolják az illegális szemétlerakót Gyergyóújfalu és Vasláb között a mezőben. A hosszú évek alatt összehordott háztartási és fahulladékot betemetik, a területet újrafüvesítik.
A falugondnokság emberei, valamint a szociális segélyre igényt tartó személyek dolgoznak az Újfalut Vaslábbal összekötő út mentén a helyszínen: földdel temetik be a szemétgödröt.
Sokévnyi környezetszennyezés után kezdődött el nemrég a szeméttelep felszámolása. Egyed József, Újfalu polgármestere a Hargita Népe kérdésére elmondta, már megválasztásakor fontos feladatának tartotta a szemétprobléma megoldását a községben.
Újfalu és Vasláb között a kilencvenes évek elején jelentek meg az első szemétkupacok. Ahogy telt az idő, egyre több hulladék gyűlt össze: fűrészpor, egyéb fafeldolgozásból származó anyagok és háztartási szemét. Már nemcsak Újfaluból, hanem más közeli településekről is odahordtak mindenféle szemetet. A környék szégyenfoltjává vált az egyre növekvő szemétdomb, nem messze attól az emlékműtől, mely két, egykor a labancok által felégetett falu, Katorzsa és Gálfalva emlékét őrzi.
Az ügy a környezetvédelmi hatóság figyelmét is felkeltette, többször is kivizsgálták a helyzetet. Megállapították, hogy veszélyes hulladék nem szennyezi a környezetet, ezért engedélyezték a betemetést. A polgármester úgy véli, egy hét alatt sikerül teljesen rendbe tenni az út két oldalát, azután pedig füvesíteni fogják a területet. Az illegális szemetelőket tábla figyelmezteti, hogy a hulladék lerakása a törvény értelmében szabálysértésnek minősül, és 200-tól 2000 lejig terjedő büntetést vonhat maga után magánszemélyek esetében, jogi személyek esetében akár 20 ezer lejjel is büntethető. Ha az emberek felülkerekednek a megszokás hatalmán, és többé nem hordják a határba a hulladékot, akkor is hosszú időnek kell eltelnie, hogy a természeten ejtett seb begyógyuljon.

Forrás:Lázár Hajnal - Hargita Népe""""""""""""""""
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.09.08. 08:46

Emlék a Visszafolyónál.

Gyermekkor , csodás gyermekkor. Mikor még meleg nyári napokban a Visszafolyó csillogó tiszta köves vízében hűtöttük le magunkat. Úsztunk benne , mosdóban hajókáztunk , halakat fogtunk és figyeltük a kanyarulat fűzfái közt matató vidrát.
Á hol van ez már.
Akkor belenéztünk a tiszta víztükörbe és láttuk gyermeki arcunkat a fodrozódó , lefutó vízben. Dugást csináltunk, hogy jobban tudjunk uszni , akkor még nem léptünk üvegbe, akkor még nem kellett műanyag palackok sokaságát kerülgetni, akkor még belemehettünk a tiszta vízbe,mely lehűtött minket a nyári forróságban.
Hmm mára ez a múlté, ki engedné gyermekét megfürödni már a Visszafolyó mocskában. Mosószeres szivárványfoltok usznak le a patakon, szenyvíz és szemét. Csak azt nem értem , mi élünk ott , mi házunk előtt folyik a patak , mi itatjuk belőlle az állatainkat, mégis mi szennyezük , de csak addig ,mig ki nem hal a patak. Bűzölgő szenyvíziszap lesz majd , benövi a mocsok .
És mind ez a Marosba jut , már a tehén sem issza meg a vízét.

Legördülő Visszafolyó , a Tekerői hegyekből sírva ér be a falvakba , ahol tiszta vízét ,a házakból , portákból illegálisan bevezetet szenycsővek , titkos , eldúgott befolyók karcolják véresre, hogy mocskukat beböffentség a patak erébe .De talán van még remény ???
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 17:37

Üdv.

Nyári túrázás a Vit havasra. Használt térkép "Dimap "gyergyói havasok. Bár a térképen jelölve van a túrista útvonal, a valóságban sajnos a jelzések hiányosak, az az az egész túraúton ha egy-kettővel találkoztunk. Így maradt az ösztönös tájékozódás. Hágótőről indultunk , ahol gépkocsival a vadászháznál parkoltunk le. Innen a helyi lakosok ajánlásával nem mentünk el a térképen jelzett turistaútig, hanem elindultunk a sárga jelzésen ,mely Pongrácz tető felé visz. Erről lekanyarodtunk az első lehetőségnél át a patakon továnn a remorka úton ,mely az esztena felé visz. Persz ezen a remorka úton sem haladtunk sokáig mert a helyiek útbaigazitását figyelembe véve az első lehetőségnél felkapaszkortunk a remorka útról egy taf(erdőkitermelő) traktor útra , és ezen indultunk el.

Pár kép.

Ditrói hegytömb -Cengelléről tetőről (hágó) érkezés Hágótőre- Tölgyesi hegytömb-:

Kép
Kép
Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 17:46

A taf traktor út :
Kép

Az erdőkitermelő út rövid idő útán beleért egy másik keresztező erdőkitermelő útba, tovább egyenesen , igyekeztünk elérni a turistaútat ,mely a tafútba ágazik bele.
A turistaút. Itt találkoztunk az első jelzésseé egy fenyőfa oldalán. Innen tovább egyenesen a tafúton a völgymentén.

Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 17:55

Ahogy haladtunk elérkeztünk egy bükkösbe, ahol rendesen folyt az erdőritkítás, így össze voltak törve a fák. A fakitermelő útról lekanyarodtunk jobbra egy másik kitermelő útra mely felvitt a gerincre. A gerincre érve látható volt az esztena. Innen végig a gerincet követtük a legelő fűves részének és a gerinc tetején lévő erdőszél mentén egészen addig ,amig bele nem sétáltunk az esztena felől jövő útba. Vit havas sarka kőalja .

Kép


már látszott a Vit csúcsa
Kép

kőalja út
Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 18:05

A szekérúton ,mely az esztenő felől haladt Vit havas nyaka felé tovább mentünk. Mellettünk balkézre már ott magasodott Vit kőoszlopai. Célunk volt a jelzetlen kék csík jelzésen elérni a Vit nyaka tetőt, ahonnan a térkép alapján a kék kör vezet fel a Vit csúcsra. Felértünk a nyakhoz ahol nem találtunk kék kör jelzést így maradt a viszaút a szekérúton a kőaljáig. A szekérútról egynesbe vettük a Vit oldalát (Kőalja) fel a magaslat felé. Elég meredek és köves volt, és viperákkal tarkított. De szemetgyönyörködtető volt a védett Liliom kert a hegyoldalban.

kilátás a nyakról
Kép

háttérben a Likas hegy
Kép

megérkezés a nyakra ,ahonnan a kék kör vezetett volna fel a háttérben meredező Vitre.
Kép

egynesbe fel a kőalján
Kép

liliom

Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 18:17

Kőaljaán , sziklaormok közt.

Kép

háttérben a Hegyes tömb
Kép

Kép

Kép


Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Kép

fent a Vit havas csúcsa
Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 18:19

Miután megmásztuk a hegyet visszaindultunk le a kőalján a szekérútba . Elindultunk vissza úgyanazon az úton amin érkeztünk.
Cengellér hágó:

Kép

Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 18:31

A Kilyén-Újfalva kőbánya nyári csúcskitermelés. A por nemcsak a bánya környékét súlytja ,hanem a bánya (Ponki út) és Vaslábot összekötő Senéte menti remorka útat, annak tanyáit és vikendházait.Mellékelek hamarosan párképet .

Kép

Kép

Kép


Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.01. 18:51

Egyik kedvelt túraútam a Libáni közútról eltrekkingelni az Ördög tóhoz. Végig remorkaút visz, nem nehéz a táv. Megérkezéskor lehüthetjük torkunkat a feltörő borvízforrások vízéből. Sajnos utóbbi látogatásom alkalmával szomorúan tapasztaltam, hogy a Csíki oldalban lévő (Szenttamási közb.) lévő "Ördögtó" tájékoztató önkormányzati turisztikai táblá eltünt . Sajnos a butaság határtalan ,nem tudom mire lehet ezt felhasználni, de mindenesetre a turisztikai információs tábla hiánya nem egy szép látvány. Talán egyszer pótlódik. Addig is pár kép a Gyergyó medencében felállított szerencsére egyre szaparodó turisztikai tájékoztató táblákról.

Kép

Kép

Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.02. 13:18

Üdv egy nagyon jó túraoldal,ajánlom figyelmetekbe. Képei közt (Görgény havasok linkbe) egy a Maroshéviz önkormányzat készítette információs turisztikai tábláról.

http://www.trekkingklub.com/huGal/Gurgh ... 0/huF/#pic

Nem lenne rossz ha máshol is kihelyezésre kerülnének ,ahol védett természeti érték, rezerváció , védett terület található. Ez a helyi önkormányzatok dolga lenne.További érdekes oldalak:

előkészületben a Görgény havasok hivatalos oldala:

http://gorgenyi.ro/
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.03. 16:02

Sajnos a képfeltöltő programban hiba történt így a képeket újra kell feltöltenem , addig is türelmet.
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.03. 16:03

akkor jöjjenek aturistatáblák újra :

Kép


Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Re: Gyergyószéki természetvédelem -turisztika

HozzászólásSzerző: wolfline » 2009.12.03. 16:09

A Kilyén-Újfalva kőbánya nyári csúcskitermelés. A por nemcsak a bánya környékét súlytja ,hanem a bánya (Ponki út) és Vaslábot összekötő Senéte menti remorka útat, annak tanyáit és vikendházait.Mellékelek hamarosan párképet .

Még nagyobb gond véleményem szerint a remorka útat használó nagyteljesítményű tehergépkocsik sebessége. Ha betartanának egy kb. 20-30km. akkor nem lenne ekkora por . De megelőzhető a baleset is. A száguldozó tehergépkocsik nincsenek tekintettel a lovaskocsi, gyalogos, és személygépkocsikra sem. Néha mikor egymás kell kikerülniük bizony megrongálják az útmenti kerteket is ,aztán misemtörtént volna továbbhajtanak. A tulajdonos meg javítsa meg na ja .Jó lenne ha kihelyezne az önkormányzat a bánya útán egy sebességkorlátozó és lovaskocsi és gyalogosforgalomra figyelmeztető táblát. persze egyet kikéne helyezni a vasláb felől érkezőknek is, a maros hídnál.Kép

Kép

Kép

Kép
wolfline
 
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2009.02.28. 17:54

Következő

Vissza: L O K Á L P A T R I Ó T Á K

cron
Not able to open ./cache/data_global.php