Educație

Rămâi informat despre sistemul de educație, reformele școlare și subiectele de interes pentru elevi și profesori pe Disputa.ro.

tema si viziunea harap alb

Tema si viziunea harap alb

Contextul si Fundalul Istoric al Lui Harap Alb Basmele romanesti au fost intotdeauna o parte esentiala a culturii nationale, iar “Povestea lui Harap Alb” de Ion Creanga nu face exceptie. Publicata pentru prima data in 1877, povestea lui Harap Alb…

partile de vorbire clasa 5

Partile de vorbire clasa 5

Partile de vorbire reprezinta elemente esentiale in invatarea limbii romane, iar pentru elevii de clasa a 5-a, intelegerea acestora este cruciala pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare. In clasa a 5-a, elevii incep sa exploreze mai profund structura limbii, iar partile…

arbitru sau albitru care este forma corecta

Arbitru sau albitru care este forma corecta

Limba romana este adesea plina de capcane lingvistice care pot pune la incercare chiar si pe cei mai experimentati vorbitori. Un astfel de exemplu este dilema dintre "arbitru" si "albitru". Care este forma corecta si de ce apare aceasta confuzie?…

maro sau maron cum este corect

Maro sau maron cum este corect

Misterul culorii: maro sau maron? De-a lungul timpului, limba romana a evoluat si a integrat diverse influente culturale si lingvistice. Unul dintre subiectele care a starnit dezbateri este cel legat de corectitudinea utilizarii termenilor "maro" si "maron". Ambele cuvinte sunt…

cap capete capuri

Cap capete capuri

Ce inseamna "cap" in diverse contexte Termenul "cap" este utilizat frecvent in limba romana, avand semnificatii multiple, in functie de contextul in care este folosit. In primul rand, "cap" se refera la partea superioara a corpului uman sau animal, care…

pronumele test 40 de intrebari grila si confuzii

Pronumele test 40 de intrebari grila si confuzii

Rolul pronumelui in limba romana Pronumele este o parte de vorbire esentiala in limba romana care are rolul de a inlocui un substantiv, evitand astfel repetitia si contribuind la claritatea si coerenta comunicarii. In gramatica limbii romane, pronumele sunt clasificate…

gradele de comparatie ale adjectivelor exemple

Gradele de comparatie ale adjectivelor exemple

Termenul de "grade de comparatie ale adjectivelor" este esential pentru a intelege cum functioneaza comparatia in limba romana. Adesea, ne folosim de aceste grade pentru a exprima diferentele de intensitate intre caracteristicile a doua sau mai multe obiecte, persoane sau…

noul model de evaluare nationala 1 noiembrie

Noul model de evaluare nationala 1 noiembrie

Noul Model de Evaluare Nationala: O Schimbare Necesara Incepand cu 1 noiembrie, sistemul educational romanesc va experimenta un nou model de evaluare nationala. Aceasta schimbare vine ca raspuns la numeroasele critici aduse vechiului sistem, care nu reflecta in mod adecvat…

fisa de lucru acuzativ substantiv clasa a vi a

Fisa de lucru acuzativ substantiv clasa a vi a

Intelegerea cazului acuzativ pentru substantivul de clasa a VI-a Elevii de clasa a VI-a incep sa se familiarizeze cu diferitele cazuri gramaticale, printre care se numara si cazul acuzativ. Acest caz este esential pentru a intelege cum se construiesc diferite…

grupeaza cuvintele

Grupeaza cuvintele

Importanta grupelor de cuvinte In limbajul cotidian, adesea nu acordam atentie modului in care ne exprimam. Totusi, pentru a comunica eficient si clar, este esential sa intelegem cum functioneaza si cum pot fi grupate cuvintele in fraze si propozitii. Gruparea…